Son günlerde yaşanan gelişmelerden sonra akıllardaki tek soru en güvenli mesajlaşma uygulaması Signal mi?
Facebook, internet üzerinden mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı 19 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın almıştı. Facebook’un kurucusu Marc Zuckerberg satın almayı duyurduğu açıklamada WhatsApp’ın sunduğu hizmetleri “çok değerli” olarak tanımladı. İşte bu “çok değerli” tanımlamasının altından yatan tek şey kişisel verileriniz ve onların işleniş şekilleri.
Dünyaca ünlü Forbes dergisi de WhatsApp’ın metaveri (metadata – üst veri) topladığına dikkat çekiyor. Forbes, WhatsApp’ın böylelikle kiminle mesajlaştığınız, kimi tanıdığınız, ne zaman ve hangi sıklıkla konuştuğunuz gibi verileri paylaştığını aktarıyor. Forbes’a konuşan sanal güvenlik şirketi Cyjax’ın baş bilgi güvenliği görevlisi Ian Thornton-Trump, “Metaveri de sizin verilerinizle ilgili bir veri. Verinin kendisi kadar güçlü olabilir” diyor. Forbes’a yazdığı makalede siber güvenlik uzmanı Zak Doffman, “Eğer telefonunuzun numarası ya da cihazınızın kimliği sayesinde sizi çeşitli uygulamalarla eşleştirebilirsem, sizin metaverinizi de diğer bildiğim her şeye bağlayabilirim” vurgusunu yapıyor. Doffman, metaverinin gri bir alan olduğunu ve mesajlaşma platformlarında yapılan her aktivite ile bu verinin değerinin yükseldiğini aktarıyor.
Facebook, WhatsApp’ı satın almasının ardından 2017 ve 2018 yıllarında WhatsApp’ın kurucuları Brian Acton ve Jan Koum sırayla şirketi terk etmişti.
Karekod Blog
Acton, birkaç ay sonra Signal Vakfı‘nı kurdu. Kurum, açık kaynaklı Signal Protokolü’nü oluşturdu.
İçindekiler
Güvenli bir mesajlaşma uygulamasıdır. Signal, mesajlaşma ve arama yapmak için kullanılabilecek bir uygulamadır ve kullanıcılarının gizliliğini korumayı hedefler.
Açık kaynak kodlu bir uygulama olduğu için, uygulamanın nasıl çalıştığına dair ayrıntılı bilgiye erişilebilir. Bu da uygulamanın güvenliğini artırır ve üçüncü taraf saldırılarına karşı savunmasını güçlendirir.
Signal, end-to-end şifreleme kullanır, bu da kullanıcıların mesajlarının yalnızca gönderici ve alıcı tarafından görülebileceği anlamına gelir. Signal, kullanıcılara herhangi bir kişisel bilgi toplamadan ve reklamlar göstermeden mesajlaşma yapma imkanı sunar.
Popüler mesajlaşma uygulamalarının çoğuna benzer şekilde, tekli ve grup mesajlaşması, sesli ve görüntülü arama gibi özellikler sunar. Signal, ayrıca kullanıcıların mesajlarını otomatik olarak silmelerini sağlayan bir özellik de sunar.
Sonuç olarak, Signal, güvenli bir mesajlaşma uygulamasıdır ve kullanıcıların gizliliğini koruma konusunda son derece önemlidir.
Open Whisper Systems’a ait Signal yazılımı ücretsiz ve herkese açık bir kaynaktır. Apple’ın iOS’u ve Android için şifreli telefon görüşmesi ve yazılı mesajlaşma hizmeti sunuyor. Open Whispers Yazılımın orijinal ses şifrelemesi, Zimmermann Gerçek Zamanlı Aktarma İletişim Protokolü’ne (Zimmermann Real-time Transport Protocol-ZRTP) dayalı. ZRTP’nin, canlı telefon görüşmesinin dinlenmesi anlamına gelen ‘araya giren adam saldırılarına’ (Man-in-the-middle-attack-MiTM) karşı güvenli olduğu belirtiliyor.
Signal uygulamasını GooglePlay Store ve Apple Store ‘dan indirebilirsiniz.
Signal, anlık iletişim için dünyanın her tarafından ücretsiz olarak kullanıyor. Yüksek netliğe sahip iletiler gönderin ve alın, sesli ve görüntülü aramalarda yer alın, bağlı kalmanıza yardımcı olacak genişleyen yeni özellikleri keşfedin. Signal’in gelişmiş gizlilik koruma teknolojisi her zaman açıktır, böylelikle önem verdiğiniz anıları sizin için önemli olan insanlarla paylaşmaya odaklanabilirsiniz.
Tüm kullanıcılara açık kaynak koduna: https://github.com/signalapp adresinden ulaşabilirsiniz.
Güvenli bir mesajlaşma uygulamasıdır. End-to-end şifreleme kullanarak kullanıcıların mesajlarının yalnızca gönderici ve alıcı tarafından görülebilmesini sağlar. Signal, tekli ve grup mesajlaşması, sesli ve görüntülü arama gibi özellikler sunar.
Güvenli bir mesajlaşma uygulamasıdır. End-to-end şifreleme kullanarak kullanıcıların mesajlarının yalnızca gönderici ve alıcı tarafından görülebilmesini sağlar. Signal, açık kaynak kodlu bir uygulama olduğu için, uygulamanın nasıl çalıştığına dair ayrıntılı bilgiye erişilebilir. Bu da uygulamanın güvenliğini artırır ve üçüncü taraf saldırılarına karşı savunmasını güçlendirir.
Android, iOS, Windows, Mac OS ve Linux gibi birçok platformda kullanılabilir.
Evet, Signal tamamen ücretsizdir.
Hayır, Signal kullanıcıların mesajlaşma yapmasına ve arama yapmasına olanak tanırken, herhangi bir reklam göstermez ve kullanıcıların kişisel bilgilerini toplamaz.
Signal, birçok farklı dili destekler. Kullanıcılar uygulama ayarlarından tercih ettikleri dili seçebilirler.
Signal uygulamasını masaüstü bilgisayarlarınızda da kullanmak istiyorsanız yapmanız gereken çok basit: https://signal.org/tr/download/ adresinden uygulamayı indirin ve kurun.
Unutmayın! Signal masaüstü uygulamalarını kullanabilmek için, öncelikle Signal uygulamasının telefonunuzda yüklü olması gereklidir.
Andorid için Signal uygulaması indir: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.thoughtcrime.securesms
iPhone ve iPad için Signal uygulaması indir: https://apps.apple.com/us/app/signal-private-messenger/id874139669
Pek sizce en güvenli mesajlaşma uygulaması hangisi?
Signal uygulaması hakkında yararlı bilgiler.