Etil Alkol Nedir?, Etanol olarak da bilinen etil alkol, en çok bilinen alkoldür. İnsanların alkollü içeceklerde tükettiği alkol türüdür. Etanolün kimyasal yapısı C2H5OH’dir.
Peki etil alkol mü öldürür? metil alkol mü?
İçindekiler
Etil alkol, şekerleri fermente ettiklerinde mayalar tarafından doğal olarak üretilir. İçeceklerde tüketilmesinin yanı sıra tıbbi olarak antiseptik ve dezenfektan olarak kullanılır.
İzopropil alkol ayrıca yaygın olarak “sürtünme alkolü” olarak da adlandırılır. Moleküler yapısı, etil alkolden bir fazla karbon ve iki hidrojen molekülü daha içerir. Formülü C3H7OH olarak yazılır.
Etanol gibi, yaygın olarak antiseptik ve dezenfektan olarak kullanılır. Ayrıca losyonlarda, kozmetik ürünlerinde ve yüz yıkama ürünlerinde bulunur.
Ev temizlik ürünü olarak etil ve izopropil alkol Dünya Sağlık Örgütü‘ne (WHO) göre, etil genellikle izopropil alkolden daha üstün olarak kabul edilir, ancak her iki alkol türü de grip ve soğuk algınlığı virüslerini öldürmede etkilidir.
Yaklaşık yüzde 70 izopropanol veya etil alkol konsantrasyonu, mikropları öldürmek için en etkilidir. Genel olarak, yüzde 60 ila 90 su içeren çözeltiler, bu aralığın dışındaki konsantrasyonlara sahip çözeltilere göre virüsleri öldürmede daha etkili olma eğilimindedir. Daha zayıf konsantrasyonlar gözle görülür şekilde daha az etkilidir çünkü daha az alkol mikroplarla temas eder.
Yeterli su olmadığı için daha güçlü konsantrasyonlar daha az etkili olabilir. Virüslerle temas süresini artırmak ve buharlaşmayı yavaşlatmak için suya ihtiyaç vardır.
Etil alkol veya etanol, bira, şarap ve likörde bulunan sarhoş edici bir maddedir. Alkol, maya, şeker ve nişastaların fermantasyonu ile üretilir.
Yetişkin erkekler için günde 2 içki veya daha az ve kadınlar için günde 1 veya daha az içki ile sınırlayarak, ölçülü içmeyi tercih edebilirsiniz. Daha az içmek sağlık için çok içmekten daha iyidir.
Alkol, hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları yağları ve proteinleri parçalayarak mikropları yok eder. İzopropil alkolün mikropları parçalama yeteneğinin tam mekanizması bilinmemektedir, ancak virüslerin, bakterilerin ve diğer mikropların hayatta kalması için ihtiyaç duyduğu proteinleri ve DNA’yı parçaladığı düşünülmektedir. Ayrıca koruyucu dış zarlarını oluşturan yağ ve proteini çözdüğü düşünülmektedir.
Etanol, hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları temel yağları ve proteinleri parçalayarak mikropları benzer şekilde öldürür.
Metil alkol, etil alkol gibi metabolize olmaz ve karaciğer tarafından işlenemez. Vücuda giren metil alkol formaldehit ve formik aside dönüşür. Zehirlemede etkili olan asıl formik asittir, formaldehit ise retinada birikir ödem ve körlüğe yol açar. Bazı durumlarda öldürebilir.
Toksik maddedir. Saf etil akol insan tüketimi için üretilmemiştir. İnsan sağlığı açısından ciddi zararlı etkileri olan etil alkolün içilmesi kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
Bildiğiniz gibi son günlerde Türk Lirası, dolar ve euro karşısında kayıp yaşamaya devam ediyor. Buna bağlı olarak alkol fiyatlarındaki artış, insanları etil alkol arayışına sürüklemiş gibi duruyor. Ucuz içki arayışındaki insanlar “etil akol nerede satılır” sorusunu Google üzerinden araştırmaya başladı.
Ucuz alkol üreticilerinin tercih ettiği etil alkolü Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2019 yılında eczanelerde kullanımı dışında satışı yapıldığının tespit edilmesi halinde cezai işlem yapılacağı uyarısında bulundu. 3 Ağustos 2021 tarihinde gönderilen yazıda, “İlgili kanun ve yönetmelik gereğince eczanelerde majistral ilaç yapımında kullanılmak üzere tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün ecza depolarından aylık azami 5 litre temin edilebiliyor.
Etil Alkol Nedir? başlığı hakkında düşüncelerinizi yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.
Etil alkol, fermantasyon yoluyla şekere ve nişastaya dayalı olarak üretilir. Tahıllar, meyveler ve şeker pancarı gibi gıda maddeleri genellikle bu amaçla kullanılır.
Etil alkol, içki yapımı, solventler, temizleyiciler, ilaçlar ve kozmetikler gibi birçok endüstride kullanılır. Ayrıca yakıt olarak da kullanılabilir.
Etil alkol, deniz seviyesinde 78.5 °C’de kaynar.
Etil alkol, distilasyon yoluyla temizlenebilir. Bu işlem, etil alkolün su veya diğer maddelerle karışımından ayrılmasını sağlar.
Etil alkol, yanıcı bir sıvı olduğundan, işlem sırasında dikkatli olunmalı ve yangın söndürücü bulundurulmalıdır. Ayrıca, etil alkolün buharlarının solunması tehlikelidir, bu nedenle çalışırken iyi havalandırılan bir alanda olunmalıdır.
Dipnot: Güncel etil alkol fiyatları için ilgili bağlantılara gidebilirsiniz.
Metil alkol, kimyasal formülü CH3OH olan, renksiz, uçucu bir sıvıdır. Metanol, endüstriyel ve ticari kullanımlarda çözücü olarak ve yakıt olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, formaldehit, asetik asit ve diğer kimyasal maddelerin üretiminde de kullanılır.
Metil alkol insanlar için zehirli bir maddedir. Yüksek miktarda alındığında, sindirim sistemini etkiler ve ciddi yan etkilere neden olabilir. Bunlar arasında baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, görme bozukluğu, nörolojik sorunlar, solunum zorluğu ve hatta ölüm yer almaktadır. Ayrıca, cilt teması ve inhalasyon yoluyla da zararlı olabilir.
Metil alkol endüstriyel ve ticari kullanımlarda genellikle çözücü olarak kullanılır. Ayrıca, yakıt olarak da kullanılır. Ancak, metanolün kullanımı sıkı kurallara tabidir ve gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Metanol kullanmadan önce, uygun ekipmanları kullanarak doğru şekilde depolanmalı, taşınmalı ve kullanılmalıdır. Ayrıca, metanolün insan sağlığı ve çevre için potansiyel tehlikeleri nedeniyle, sadece özel olarak eğitilmiş personel tarafından kullanılmalıdır.
etil mi metil mi hep karıştırmışımdır. metil olan öldürüyor, etil olan süründürüyor 🙂