Poşe Yumurta Tarifi

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi yumurta hakkında az bilinenler ve poşe yumurta tarifi.

Poşe Yumurta Tarifi

Poşe Yumurta Tarifi
Poşe Yumurta Tarifi

Malzemeler

1 adet Havuç
5 adet Taze fasulye
1 adet Kırmızı soğan
10 adet Bamya
2-3 dal Taze kekik
1 dilim Ekşi maya ekmek
Zeytinyağı
Tuz karabiber

SOS
1 adet Yumurta sarısı
½ adet Limonun suyu
250 ml Zeytinyağı
3 dal Tarhun
Tuz

2 adet Yumurta
1 adet Üzüm sirkesi

Poşe Yumurta Hazırlanışı

Tüm sebzeleri temizle.
Havucu doğrayıp fasulyelerle birlikte fırının buhar bölümünde 10 dakika pişir.
Fırının ızgarasını 230 dereceye ayarla.
Soğanı 6 dilime doğra. Bamyalar ve soğan dilimlerini tuz, karabiber, kekik ve zeytinyağıyla karıştırıp; ayrı tepsilerde kızarana kadar (bamyalar için 5 dakika, soğan için 8-9 dakika) fırınla.
Sos için, yumurta sarısını limon suyuyla çırp. Zeytinyağını azar azar ekleyerek kıvamlı bir mayonez elde et. Tarhunu temizleyip doğra. Sosu tuz ve tarhunla lezzetlendir.
Ekmek dilimini zeytinyağı ile yağlayıp fırında ızgarala. Kızarttığın dilimin üzerine hazırladığın sosu sür.
Tüm sebzeleri karıştırıp soslu ekmeğin üzerine yerleştir.
Poşe yumurta için, bir sos tenceresine 750 ml su doldurup kaynama noktasına getir. Sirkeyi ekle.
Bir kaşıkla suyun içinde küçük bir hortum oluştur. Ayrı bir kabın içine kırdığın soğuk yumurtaları teker teker hortumun içine yuvarla.
2 dakika sonra kevgir yardımıyla yumurtaları sudan al, peçeteyle kurula. Hazırladığın ekmek üstü sebzelerin üzerine yerleştir.

Kek, poğaça, kurabiye, beze ve pasta kremasına kadar her pastacılık ve fırıncılık ürününde önemli bir rolu olan yumurta hakkında az bilinenler.

Poşe Yumurta Tarif – 2

Poşe Yumurta
Poşe Yumurta

Malzemeler:

  • Taze yumurta
  • Su
  • Sirke (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  1. Derin bir tencereye su koyun ve kaynatın.
  2. Su kaynadıktan sonra, ateşi kısın ve suyun yüzeyindeki hızlı döngü oluşmasını sağlayacak şekilde hafifçe karıştırın.
  3. Eğer isterseniz, 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyebilirsiniz. Sirke, yumurtanın sulu kalmasına yardımcı olacaktır.
  4. Yumurtayı kırmadan önce bir kaseye alın.
  5. Yumurtayı kaynar suya yavaşça dökün. Yumurtanın çökmesi ve suyun içinde kalması için, yumurtayı tencerenin kenarına yakın bir noktadan dökmeniz önerilir.
  6. Yumurtayı 3-4 dakika boyunca pişirin. Pişirme süresi, yumurtanın boyutuna ve tercihinize göre değişebilir.
  7. Bir kevgir kullanarak, poşe yumurtayı tencereden çıkarın ve fazla suyu süzün.
  8. Poşe yumurtanızı sıcak bir ekmek dilimi veya ızgara peynir üzerine yerleştirin ve hemen servis yapın.

Afiyet olsun!

Poşe Yumurta Tarifi

Sebzeli Poşe Yumurta Yapılışı

Seçtiğiniz yeşilliği tavaya koyun, altını iyice kısın ve kapağı kapalı şekilde kendi buharıyla 1-2 dakika kadar pişmeye bırakın. Yağı bir tavada ısıtın, hafifçe pişirdiğiniz yeşilliği ekleyin, sarımsak ve domatesleri ilave edip, 5 dakika kadar karıştırarak pişirin. Bir çorba kaşığı dolusu dukka karışımı ilave edin ve tüm malzemelerin karışmasını sağlayın, ocaktan alın. Küçük bir tencerede suyu kaynamaya bırakın. Kaynayan suyun altını kısın ve tek tek yumurtaları içerisine kırıp, sarısı istediğiniz kıvamda olana kadar pişirin, ardından bir havlu kâğıt üzerine alın. Pişirdiğiniz sebze karışımını 2 tabağa paylaştırın, üzerlerine ikişer adet poşelediğiniz yumurtayı koyun, üzerine 1 yemek kaşığı dukka ilave edip servis edin.

Yumurta Hakkında Az Bilinenler

%12’si kabuktan oluşur. %58’ini beyazı, %30’unu sarısı oluşturur.

Karekod Blog

• Sarı bölüm, “chalaza” denilen çift dokulu bir zar tarafından çevrelenir. Bu zar, aynı zamanda yumurta yuvarlağının sonunda bir hava balonu oluşturur. Yumurta tazeliğini kaybettikçe, bu alan artar.
Yumurta sarısı, beyaza göre daha az sabittir ve yüksek ısıda sertleşir. Sarı bölümle su molekülleri birbirinden kolaylıkla ayrılır ve sarı katılaşır. Yumurtanın beyazı ise elastik bir yapıya sahiptir. Beyazda bulunan elastik duvarlar, pişirilip hücreler ısındığında genişler.

• Kırılan taze bir yumurtada, katı albumin tabakası bulutlu bir görünüm göstermektedir.sebebi karbonik asit yapısında olması.

• Karbonik asit; katı albuminin sıvı albumine dönüşümünü engelleyen en önemli faktörlerden biri olup, yumurtlamadan 12 saat sonra büyük oranda kabuktan buharlaşarak çıkıp, kaybolur. bakterileri öldüren; yani bakterisit etkili bir enzim olan lisozim bulunmakta ve bakterilerin yumurta içine girişini engellemektedir

• Katı albumin tabakası, depolama süresinin ve sıcaklığın etkisiyle sıvı albumin tabakasına dönüşerek yumurtanın bayatlamasına yol açmaktadır. – Çok bayatlamış yumurtalarda, katı albuminin incelerek tamamen sıvı albumine dönüştüğü görülmektedir.

• Bunlara ilaveten, yumurta sarısını saran vitellin membran incelerek patlayıp, yumurta sarısı ile akının birbirine karışmasına sebep olabilmektedir.

Yumurta bayatladıkça (nem kaybettikçe) hava boşluğu büyür. Bu sebeple hava boşluğu, yumurtanın tazeliğinin göstergelerinden biridir. Genelde yumurtanın küt ucunda daha fazla sayıda olurlar ve sivri uca doğru seyrekleşirler. Porlar kabuğun iç kısımlarına doğru ilerlerler.


Kabuklu Yumurta

Kabuklu Yumurta
Kabuklu Yumurta


Yumurtanın ağırlığı, ortalama 50-60 gram olup, bunun yaklaşık %12 sini kabuk, %53’ünü yumurta akı ve %30’unu yumurta sarısı oluşturmaktadır.

Dondurulmuş Yumurta

Dünya yumurta üretiminin %60’ı dondurulmuş yumurta olarak işlenmektedir. Bunun için yumurtanın içi homojenize edilmiş halde veya yumurta sarısı ve beyazı ayrılmış halde plakalı pastörizatörler yardımıyla pastörize edilir ve daha sonra da -25ºC’de depolanır. Bu metotta dayanma süresi yaklaşık 1 yıl kadardır.

Sıvı Yumurta

Temin edilen yumurtalar önce kabuklarından ayrılır, sonra yumurta içi homojenize ve pastörize edilir. Piyasada halen sıvı bütün yumurta, sıvı yumurta sarısı, sıvı yumurta akı paketlenmiş olarak satılmaktadır.

Toz Yumurta

Homojenize edilen yumurta içi, hafif asitlendirilir (pH 7 civarı) ve püskürtme yöntemiyle kurutulur. • 1 kg yumurta tozu elde etmek için yaklaşık 80 adet yumurta kullanılır. • Bu tür ürünlerin raf ömürleri çok uzundur.

• En büyük olan birinci sınıf 70g ve en küçük olan yedinci sınıf 45 g’dır.

• A yüksek kalitede, B orta kalitede, C sadece yemek endüstrisinde kullanıma uygun yumurtaları ifade eder.

Toz Yumurta
Toz Yumurta

Taze Yumurta Nasıl Anlaşılır?

 – Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır.

– Taze yumurta; sıkı, ince ve sarıyı destekleyecek şekilde olmalıdır.

 – Yumurtanın tazeliği, en iyi kırıldığında anlaşılır. Taze yumurta kırıldığında, yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz.

– Yumurta sarısı yüksek görünümdedir.

 – Yumurtaların tazeliğini koruyan en önemli faktör muhafaza koşullarıdır.

 – Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır. Bu yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybedip, bozulur. Mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluştururlar. Yumurtalar, büyük miktarlarda ve uzun süreli kullanımlarda 9 aya kadar dondurulabilir, fakat kullanılmadan önce kapalı kaplarda buzları çözülmelidir.

• Kabuğu kirli ise içine mikrop girerek üreyebilir. Özellikle tavukların dışkısında tifo (Salmonella) mikroorganizmaları sıklıkla bulunabilir

• Por=yumurtanın üzerindeki kabukta bulunan deliklerdir.yıkandıkça delikler genişler ve mikroorganizmalar içine girer.aynı zamanda yumurtada su kaybı öne çıkıyor.

• Yumurta içeren ve yumurta açısından zengin yiyecekler, hazırlanma sürelerinin haricinde, 2 saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır.

• Yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşturur (demir-sülfür halkası). Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur.

Yumurtanın Özellikleri

• Fom yumurtanın kabartıcı özelliğidir. – Yumurta çırpıldığı zaman yumurta proteinleri denatüre olur. Çırpılan yumurtanın içerisine hava kabarcıkları girer. İyice çırpılıp unla karıştırıldıktan sonra fırına konulduğunda ısının etkisiyle hava genişleyerek hamurun kabarmasını sağlar

• Emülsiye edici (birbirine karışmayan iki sıvının birbirine karışması) özelliği, sıvıyağ, su ve yumurta sarısının mayonez oluşturmasıdır.

• Koagüle özelliği ise yumurtanın çorba ve soslarda kıvam arttırıcı özelliğidir.

Yumurtanın Sağlımıza Katkıları

Poşe Yumurta Tarifi ve Taze Yumurta
Poşe Yumurta Tarifi ve Taze Yumurta

• Düşük kalorili(75kcal) gıdadır. Yumurta sarısı yüksek kolestrol içerir.

• Yumurta yağının üçte ikisi (2,59 g) doymamış, geri kalanı (1,55 g) ise doymuş yağ asitlerinden oluşmaktadır. Doymamış yağ asitlerinin ise, %26’sı çoklu doymamış yağ asitleridir.

• Yumurta A,D,E ve B Grubu vitaminleri ile diğer vitaminleri önemli ölçüde bünyesinde içerir.

• Kalp-damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitlerini, yumurta düşük oranda içerir.

• Yağda eriyen vitamin ve esansiyel yağ asitlerini, demir ve çinko tüketmiş oluruz.

• Yumurta proteininin %45’i sarısında, kalan %55’i ise beyazında bulunur. “Elzem amino asitleri” yeterli ve dengeli miktarlarda bulunuyor.

• Bazı filozoflar, yumurtayı; dünyanın ve dört elementin sembolü olarak görür. Dışındaki kabuğunun yerküreyi ve toprağı; beyazının suları; sarısının ateşi; sonundaki boşluğun havayı temsil ettiğini düşünürler.

Dengeli Beslenme İçin Yumurta

Günlük 2000 kalorilik bir diyet baz alınarak yapılan hesaplamada:

 Büyük bir yumurta; • 4.5 g yağ (günlük ihtiyacın %7.5’i), • 1.5 g doymuş yağ (günlük ihtiyacın %8’i) ve • 215 mg kolesterol (günlük miktarın %7’si) içerir.

• Yumurtada bulunan yağlar kandaki LDL kolesterolü azaltır, HDL kolesterolü ise artırır. yiyeceklerle alınan 100mg kolesterol, normal bir insanın kan kolesterol miktarını yalnızca 1-2 mg, tüketilen bir yumurta ise 2-3 mg artırmaktadır.

Haşlanmış yumurta kalori: 155,1 kcal


Bonus : Sebzeli Poşe Yumurta

Poşe Yumurta Tarifi
Poşe Yumurta Tarifi

Sebzeli Poşe Yumurta Malzemeler

  • 2 su bardağı doğranmış ıspanak veya pazı
  • 1 orta dal taze soğan
  • 1 diş ezilmiş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 1 çay bardağı doğranmış domates kurusu
  • 2 adet yumurta

Dukka Yapımı İçin:

  • 20 adet Bahçeden Çiğ Fındık
  • 1 silme yemek kaşığı susam
  • 1 yemek kaşığı Bahçeden Çiğ İç Kabak Çekirdeği
  • 3 yemek kaşığı kişniş
  • 2 silme çay kaşığı kimyon
  • 1 silme çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 silme çay kaşığı tane karabiber
  • 1 silme çay kaşığı deniz tuzu

Dukka Yapılışı

Dukkayı yapmak için; fındıkları bir tavada orta ateşte 1 dakika kadar soteleyin ve tavadan bir kâseye alın. Daha sonra, kalan tüm malzemeyi tavaya koyun ve 2 dakika kadar soteleyin. Tüm malzemeleri blender kabına alın ve iri kalacak şekilde yavaşça blenderdan geçirin. Dukkanız hazır.

Poşe Yumurta Hakkında SSS

Poşe Yumurta
Poşe Yumurta
Poşe yumurta nasıl yapılır?

oşe yumurta yapmak için öncelikle kaynar suya biraz sirke eklenir. Daha sonra yumurta kırılıp, kaynar suya yavaşça dökülür ve yaklaşık 3-4 dakika pişirilir. Yumurta, kevgir yardımıyla sudan çıkarılıp, fazla suyu süzülür ve servis edilir.

Poşe yumurta neden sulu olur?

Poşe yumurta, içi akışkan ve dışı sert olmayan bir yumurta pişirme yöntemidir. Bu nedenle, yumurta pişirilirken, sıcak suyumda pişen yumurta beyazı yumurta sarısının çevresinde birleşir ve yumurta sarısı yarı sıvı kalır.

Poşe yumurta kaç dakikada pişer?

Poşe yumurta pişirme süresi, yumurtanın büyüklüğüne ve tercihinize bağlıdır. Genellikle 3-4 dakika arası pişirilir.

Poşe yumurta ne ile servis edilir?

Poşe yumurta, genellikle ekmek, ızgara peynir, ızgara sebzeler veya salata ile servis edilir. Ayrıca, birçok kahvaltı ve brunch menüsünde kullanılır.

İlginizi çekebilir: Güncel tarif bilgileri için ilgili bağlantıya gidebilirsiniz.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir