Birçok ülkede elektrikli araç şarj ağları bulunmaktadır. Bu şarj ağları, elektrikli araç sürücülerine geniş bir şarj istasyonu ağı sağlayarak seyahat etmelerini kolaylaştırır. Örneğin, Tesla Supercharger, Electrify EnYakıt, Wat, EVgo, Sharz gibi uluslararası ve yerel şarj ağları bulunmaktadır. Bu yazıda, şarj istasyonu fiyatları hakkında bilgilendirme yapacağız.
Türkiye’de elektrikli araçlar için şarj istasyonu fiyatları:
Ortalama şarj istasyonu fiyatları 5,99 TL’den başlayıp, 9,80 TL’ye kadar çıkmaktadır. Öncelikle kullanılan şarj istasyonunun türü ve hızı, şarj ücretlerini etkileyen en önemli faktörlerdir.
Hızlı şarj istasyonları, genellikle daha yüksek ücretlere sahip olabilirken, evde şarj veya yavaş şarj istasyonları daha düşük ücretlere sahip olabilir.
Karekod Blog
Elektrikli Araç Şarj Cihazı Fiyatı:
Schneider elektrikli araç şarj fiyatı: 22.200,00 TL
Vestel EVC04 22kW elektrikli araç şarj fiyatı: 25.000,00 TL
Schneider 22Kw/32A elektrikli araç şarj fiyatı: 18.650,00 TL
Gewiss 22 Kw elektrikli araç şarj fiyatı: 18.676,00 TL
İçindekiler
Şarj İstasyonu Özellikleri
DC Yüksek Hızlı Şarj İstasyonu – EVC03-HP180C
Aracınızı yüksek hızda ve güvenle şarj eder.
500A destekli sıvı soğutmalı kablo ve 180 kW DC maksimum güç ile ultra yüksek hızlarda şarj imkanı
Soket: DC-HP CCS
Kablo uzunluğu: 4.5 m
Ekran: 10.4’’ LCD Dokunmatik Ekran
Bağlantı: Ethernet, Wi-Fi and LTE
OCPP 1.6J
Kolay kurulum ve servis hizmeti
DC Yüksek Hızlı Şarj İstasyonu – EVC06-DC60C
60 kW DC maksimum güç ile hızlı şarj imkanı
Soket: DC CCS
Kablo Uzunluğu: 3.5 m
Ekran: 10.4’’ LCD Dokunmatik Ekran
Bağlantı: Ethernet, Wi-Fi and LTE
OCPP 1.6J
Kolay kurulum ve servis hizmeti
AC Hızlı Şarj İstasyonu – EVC04
Ayarlanabilir Güç Aralığı: 3,7 / 7,4 / 11 / 22 kW
Ethernet, GSM ve Wi-Fi Bağlantı Opsiyonları
Duvar Montajı veya Ayaklı Montaj
Plastik Gövde
Ekran: 4.3” LCD Ekran
MID Sertifikalı Sayaç
IP54 Koruma
RFID Okuyucu
OCPP 1.6 J
Soket: Tip-2
Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Hakkında
Şarj Türleri: Elektrikli araçlar için farklı türde şarj istasyonları bulunmaktadır. Bunlar genellikle “hızlı şarj istasyonları”, “hızlı şarj+ istasyonları” ve “yavaş şarj istasyonları” olarak adlandırılır. Hızlı şarj istasyonları, genellikle 30 dakikadan daha az bir sürede aracınızın bataryasını yüzde 80 doluluğa kadar şarj edebilir. Hızlı şarj+ istasyonları ise daha yüksek güç ile şarj yaparak süreyi daha da azaltabilir. Yavaş şarj istasyonları ise daha uzun sürelerde bataryayı tamamen şarj edebilir, genellikle birkaç saat ila birkaç gün arasında değişir.
Şarj Bağlantıları: Elektrikli araçlar için farklı türde şarj bağlantıları bulunmaktadır. En yaygın olanları Type 1 (J1772) ve Type 2 (Mennekes) bağlantılarıdır. Şarj istasyonları, bu farklı bağlantı türlerini destekleyebilir, ancak bazı istasyonlar yalnızca belirli bir tür bağlantıyı destekleyebilir. Bu nedenle, aracınızın bağlantı türünü ve kullanacağınız şarj istasyonunun uyumluluğunu kontrol etmek önemlidir.
Şarj Ücretleri: Elektrikli araç şarj istasyonlarının kullanımı genellikle bir ücrete tabidir. Ücretler istasyondan istasyona ve yerel tarifelere bağlı olarak değişebilir. Ücretler, genellikle şarj süresi veya şarj edilen elektrik miktarı gibi faktörlere göre belirlenir. Bazı şarj istasyonları abonelik veya üyelik tabanlı sistemler sunabilir ve bu durumda üyelik ücretleri veya aylık abonelik ücretleri de olabilir.
Şarj İstasyonları İçin ödeme Yöntemleri Nelerdir?
Kredi veya banka kartı: Halka açık şarj istasyonlarında kredi veya banka kartı ile ödeme yapabilirsiniz.
Mobil uygulamalar: Birçok şarj istasyonu işletmesi, şarj işlemini başlatmak ve ödeme yapmak için akıllı telefonlar için özel uygulamalar sunar.
RFID kartı: Şarj istasyonlarına erişim için özel RFID kartları kullanabilirsiniz. Bu kartlarla istasyonlara tanımlı bir hesaptan ödeme yaparsınız.
Abonelik veya üyelik: Bazı şarj altyapı sağlayıcıları, abonelik veya üyelik sistemleri sunar ve bu şekilde şarj ücretlerini düşük tutarlar.
Elektrikli araçları neden şarj istasyonlarında şarj etmeliyim?
İçten yanmalı motorlu araçlardan farklı olarak elektrik enerjisi kullanır. Bu nedenle, aracınızın bataryasını doldurmak için şarj istasyonlarına ihtiyacınız vardır.
Şarj istasyonlarında hangi tür şarjlar bulunur?
Şarj istasyonlarında genellikle üç farklı tür şarj bulunur: Hızlı Şarj (DC), Hızlı Şarj (AC) ve Yavaş Şarj (AC). Hızlı şarj (DC) en hızlı şarj seçeneğidir ve genellikle otoyol kenarlarında ve yoğun kullanım alanlarında bulunur. Hızlı şarj (AC) daha düşük bir hızda şarj eder ve şehir içi alanlarda bulunurken, yavaş şarj (AC) genellikle evlerde, ofislerde ve kamu alanlarında bulunur.
Şarj istasyonlarını nasıl bulabilirim?
Elektrikli araçlarınızın navigasyon sistemi genellikle yakındaki şarj istasyonlarını bulmanıza yardımcı olur. Mobil uygulamalar, harita ve navigasyon uygulamaları veya elektrikli araç şarj istasyonları konusunda özel olarak tasarlanmış uygulamalar kullanarak da şarj istasyonlarını bulabilirsiniz. Ayrıca şarj istasyonlarının fiziksel yerlerini ve adreslerini de araştırabilirsiniz.
Hızlı şarj istasyonu kurulum maliyeti ne kadar?
Hızlı şarj istasyonları, diğer şarj istasyonlarına göre daha pahalı olma eğilimindedir, ancak elektrikli araçlar ve altyapı teknolojisi geliştikçe, maliyetler de düşmektedir. AC şarj istasyonlarının maliyeti 20.000,00 TL – 60.000,00 TL arasındır.
Bilgilendirme için teşekkürler. sitenizi takip ediyorum